Horní menu

Fulltextové vyhledávání 2.0

Drobečková navigace

Domů > Aktuálně > Ze života školy > Hubertova jízda pořádaná žákyněmi naší školy

Hubertova jízda pořádaná žákyněmi naší školy



Na VOŠ a SZeŠ Benešov dne 12. listopadu 2016 pořádala studentská firma s názvem Pět statečných již 9. ročník Hubertovy jízdy ve školním jezdeckém areálu na Pomněnicích. Této tradiční akce se zúčastnilo 29 jezdeckých dvojic zahrnujících koně rozmanitých plemen a celou škálu jezdců co do věku i výkonnosti. Za všechny uveďme dvojici jednoznačně nejmenší i nejmladší, ovšem sportovně v letošní sezoně pravděpodobně nejúspěšnější - na pětileté kobylce Lea Domino plemene Shetland Pony absolvovala jízdu pětiletá Adélka Musilová Náměstková. Dvojice reprezentuje Jezdeckou akademii Praha Hostivař a v letošním roce získala titul mistr republiky Lead Rein Shetland Pony.

V 10 hodin byl zahájen tradiční průvod městem, který vyšel od budovy školy.  Průvodu vévodil kočár tažený dvojspřežím černých starokladrubských koní z farmy Čapí hnízdo, jezdecký doprovod na zajistily školních koních studentky 4. ročníku oboru Agropodnikání, odborného zaměření Chov koní a jezdectví, které Hubertovu jízdu prostřednictvím své studentské firmy pořádaly.

Úvodní slavnostní nástup v pomněnické jezdecké hale zahájili fanfárami žáci Základní umělecké školy Josefa Suka Benešov pod vedením pana Karla Paláta. Nastoupení jezdci byli poté dekorováni kokardami a rozdělili se podle vlastního uvážení na skokový lot, který vedl trenér Pavel Březina na klisně Cona Cia, a cvalový lot pod vedením Marcely Radochlibové na koni Neva. Po zahájení se oba loty odebrali do nedalekého sadu, kde se koně opracovali a absolvovali první skoky, a kde je také mohli sledovat diváci. Dále pokračoval každý lot do terénu samostatně.

Během terénní jízdy probíhal pro diváky v hale doprovodný program: působivé jezdecké předvedení původních britských plemen Shire Horse a Welsh Cob doplněné odborným komentářem. V sedlech byli Jonáš Dušánek (student 1. ročníku oboru Chov koní a jezdectví) a Kateřina Vyhnalová. Po představení mohli především návštěvníci s dětmi využít možnost svezení v kočáře a na koni. Většina diváků také s povděkem využila volný čas k občerstvení, které po celý den zajišťovala pořádající studentská firma.

Po návratu obou lotů proběhl "hon na ceny" bez koní v jezdecké hale. Jezdci měli za úkol přeskočit překážku a co nejrychleji doběhnout pro jednu z 10 cen zavěšených na druhé straně haly. Tímto pořadatelé prověřili fyzickou zdatnost jezdců i po Hubertově jízdě, kterou všichni absolvovali úspěšně.

Ačkoli i podle počasí bylo zřejmé, že svatý Hubert si již podává ruku se svatým Martinem, celá akce proběhla úspěšně a bez kolizí a jezdeckou sezonu na Pomněnicích tedy lze prohlásit za právoplatně ukončenou. Až do té příští přejeme všem příjemný zimní odpočinek a načerpání nových sil!

 

 

DSC_0399.jpg

Více fotek zde