Horní menu

Fulltextové vyhledávání 2.0

Drobečková navigace

Domů > Aktuálně > Ze života školy > Exkurze v továrně na výrobu pneumatik Mitas - reportáž

Exkurze v továrně na výrobu pneumatik Mitas - reportáž



Exkurze začala promítnutím instruktážního videa s popisem produktové palety vyráběných pneu holdingem Mitas a technologií výroby pneumatik od sklizně kaučuku až po vizuální kontrolu a kontrolu radiální házivosti pneumatik.

Ve výrobě jsme viděli proces přípravy polotovarů - výrobu a zpracování vnitřní gumy, kordů, jader a patních lan, patního pásku a patního kordu, nárazníků a nakonec běhounu. Vše začíná lisováním a vytlačováním gumárenské směsi, následuje řezání a stříhání na potřebné rozměry (délky). Následuje tzv. konfekce, kde se navíjejí jednotlivé vrstvy pneumatik na ocelový buben, přesnost pozic je zajištěna laserovým zaměřováním. Následující fází je vulkanizace, k té jsou určeny formy vyhřívané vodní parou. Konfekce je nasazena na jádrový vak, forma se uzavře a začne ohřev společně s vyplňováním vaku stlačeným vzduchem, který má za úkol zajistit dokonalé vyplnění formy a vnitřní rozměr pneu. Poslední operací je vizuální kontrola a kontrola radiální házivosti.

Rádi bychom touto cestou poděkovali paní Daně Černé a paní Ivě Vavrušové ze společnosti Mitas a.s. za pomoc s organizací exkurze a technikům společnosti Mitas, že nás provedli všemi odděleními výroby a kontroly a vysvětlili jednotlivé kroky výroby.

 

v továrně    v továrně